PAND 122 over DC01 staal en de productie van onze mooie edelroest producten.


Onze staal producten zijn allemaal gemaakt van DC01 staal! 
Dit is een ongelegeerd kwaliteitstaal. Dit kwaliteitsstaal heeft een laag koolstofgehalte en heeft uitstekende eigenschappen voor de verwerking, duurzaamheid en stabiliteit.
Het is belangrijk voor ons dat u weet dat wij geen Cortenstaal verkopen.
Wij gaan voor een natuurlijk ijzer dat ook een waardevol mineraal is voor plant, dier en mens.
Roesten is een natruulijk proces waardoor na vele jaren de grondstoffen weer teruggegeven worden aan de natuur!

Wat is het verschil tussen DC01 staal en Cortenstaal? 

 • Cortenstaal is een weerbestendig constructiestaal dat over een periode van 3 jaar een beschermlaag vormt zodat het niet meer kan doorroesten. Cortenstaal is een staallegering die de zware metalen chroom, koper en nikkel bevat. ( Deze metalen bevatten giftige stoffen en zijn niet natuurvriendelijk.) 

  COR-TEN is de merknaam voor dit staalsoort.
   
 • DC01 staal (kwaliteitsstaal) is ongelegeerd en roest na verloop van vele jaren door. Het laagje edelroest/patina is identiek van beide soorten staal, op het oog kan je geen verschil zien.
  DC01 staal is natuurvriendelijk en niet giftig, het komt uit de natuur en word beetje bij beetje ook weer teruggeven aan de natuur ! 

   

Niet alle metalen roesten in hetzelfde tempo. In ons voorbeeld gaan we uit van ongelegeerd DC01 staal wat gebruikt word voor onze unieke producten.
 

 • Binnen: In uw huis zal roest eeuwenlang nauwelijks veranderen, omdat de luchtvochtigheid niet hoog genoeg is om nieuwe roest te creëren. 
 • Landelijke omgeving: Een metalen plaat met een dikte van  1,5 mm heeft ongeveer 60 jaar nodig om door te roesten met een jaarlijkse afname van maximaal 25 micrometer per jaar.
 • Stedelijke atmosfeer: Een metalen plaat met een dikte van 1,5 mm heeft ongeveer 30 jaar nodig om door te roesten met een jaarlijkse afname van maximaal 50 micormeter per jaar.

 

Het mooie van onze staal producten is dat de roespatina het decoratieve object nog mooier maakt ! 
Wij spreken daarom ook wel over edel-roest.
Patina is zo natuurlijk als de natuur zelf: Altijd individueel en altijd uniek! 

De natuur gebruikt haar penseel en schildert haar eigen kunstwerken! ....ook op de grond. Houd er rekening mee dat onze artikelen roestwater kunnen afgeven als ze nat zijn.
Liever geen roestwater.....! Met Owatrol Olie kan je het natuurlijke roestproces stoppen. Ook te bestellen in onze webshop.

Onze producten worden allemaal gemaakt uit een DC01 staalplaat en bewerkt met een plasmasnijder of lasers.
Na het snijden worden de werkstukken gebogen, gelast en geëtst en vervolgens blootgesteld aan een hoge luchtvochtigheid. Het roesten zelf is een natuurlijk proces maar word hier alleen versneld. De kleuren variëren en veranderen van lichtoranje naar een warme, donkere roestkleur. Tijd speelt hier een rol in.

De producten die wij uitleveren hebben niet allemaal al een egale bruin/oranje kleur, sommige kunnen ook tijdens transport een krasje oplopen. Niet getreurd !!
Het roestproces gaat buiten gewoon verder waardoor het product vanzelf weer een mooie edel-roest laag krijgt! 
Om dit proces te versnellen kunt u het product in spuiten met zoutwater en buiten plaatsen na een paar dagen ziet u meteen verschil ! 

 

© 2014 - 2024 PAND 122 | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel